Hedelmöitysklinikka lapsettomuudesta kärsivien apuna

post thumb
Synnytys
by Heidi/ on 13 Jul 2022

Hedelmöitysklinikka lapsettomuudesta kärsivien apuna

Lapsen saaminen ei ole aina helppoa. Lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta raskaus ei ole saanut alkua vuoden kuluessa. Tällöin hedelmöitysklinikka antaa apua. Klinikoilla asiakkaille laaditaan aina henkilökohtainen hedelmöityssuunnitelma. Hoitovaihtoehtoja on useita ja oman lääkärin kanssa luodaan yksilöllinen hoitopolku, jonka tuloksia seurataan säännöllisesti. Hedelmöityshoitoihin voi hakeutua joko kunnalliselle tai julkiselle puolelle. Julkisella puolella hoitoihin tarvitsee lähetteen.

Hedelmöitysklinikka auttaa myös naispareja

Keinohedelmöitys eli inseminaatio on toimenpide, jossa siittiöt ruiskutetaan naisen kohtuun. Edellytyksenä on naisen normaali anatomia eli munanjohtimet pitää olla auki. Lapsettomuuden hoidon lisäksi inseminaatio sopii sekä naispareille että itsellisille naisille, jolloin käytetään lahjoitettuja siittiöitä. Luovutettuja siittiöitä käytettäessä raskauden todennäköisyys on hieman korkeampi, mikä johtuu siitä, että niitä yleensä käytetään nimenomaan naispareille eikä varsinaisesti lapsettomuuden hoitoon.

Koeputkihedelmöitys eli IVF- tai ICSI-hoito, on hoitomuodoista tehokkain ja se sopii suurimmalle osalle lapsettomuudesta kärsiville. Se on ainoa hoito, jossa saadaan samalla tietoa munasolusta, hedelmöittymisestä ja alkion kehityksestä. IVF-hoito valitaan aina lapsettomuuden hoidoksi, jos munanjohtimet ovat tukossa tai miehen siemennesteen laatu ei ole riittävä. Sitä voidaan käyttää myös, jos lapsettomuuden kesto on pitkä tai naisen ikä on jo yli 40 vuotta. IVF-hoito voidaan tehdä myös lahjoitetuilla siittiöillä. Hoidolla on korkea raskautumisen todennäköisyys.

Sukusolupankki apuun

Epätoivottu lapsettomuus on yleinen ongelma, jota voidaan hoitaa hedelmöityshoidoilla. Hoitoja varten tarvitaan siittiöiden ja munasolujen luovuttajia. Mitä enemmän sukusolujen luovuttajia on, sitä nopeammin hoitoja voidaan antaa. Luovuttajista on pulaa ja sen takia jonot ovat pitkiä. Miehille ikäraja on 20-45 vuotta ja naisille 22-35 vuotta. Yksi tärkeimmistä asioista on terveystarkastus, sillä luovuttajat valitaan tarkoin. Lain mukaan jokainen luovuttaja on rekisteröitävä ja hoidon avulla syntyneellä lapsella on oikeus saada tietää luovuttaja.