Keinohedelmöitys yksin on tapa tulla äidiksi

post thumb
Synnytys
by Heidi/ on 14 Apr 2022

Keinohedelmöitys yksin on tapa tulla äidiksi

Mikäli vauvakuume on sitkeä, eikä sopivaa kumppania ole löytynyt, nainen voi harkinnan jälkeen päätyä äidiksi hedelmöityshoitojen kautta. Keinohedelmöitys yksin on keino tulla vanhemmaksi itsellisenä naisena. Ratkaisu ei ole pieni, sillä kyseessä on uuden elämän alku. Hedelmöityshoidot ovat myös melko kalliita, joten asiaa tulee pohtia monelta kantilta. Kannattaa myös muistaa, että kukaan ei voi etukäteen luvata, että hoidot varmasti tuottavat toivotun tuloksen. Riski pitää vain uskaltaa ottaa. Usein se kuitenkin myös kannattaa.

Keinohedelmöitys yksin vaatii taloudellista vakautta

Keinohedelmöityksiä tehdään sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon puolella. Julkisella toimenpiteiden määrä on rajallinen, mutta yksityisellä ei tällaista rajoitusta ole. Hoitopolku alkaa kummallakin puolella lääkärin ja psykologin konsultaatiolla. Psykologin kanssa käydään läpi sitä, mitä keinohedelmöitys ja itsenäinen vanhemmuus syvemmällä tasolla tarkoittavat. Lääkäri taas luonnollisesti tutkii, ettei toimenpiteelle ole terveydellisiä esteitä. Kun kaikki on kunnossa ja päätös etenemisestä on tehty, on aika valita sopiva spermanlahjoittaja. Kysymykseen voi tulla keinohedelmöitys tai koeputkihedelmöitys.

Talous on oltava kunnossa siksi, koska ensinnäkin hoidot eivät ole korvattavia, sillä kysymys ei ole lapsettomuuden hoidosta. Lisäksi hoitokertoja tulee hyvin usein 3-4 ja jopa useampia, joten kustannuksia on hyvin vaikea arvioida etukäteen. Kun raskaus on saatu alulleen, sitä seurataan samalla tavoin kuin raskauksia yleensä. Jossakin vaiheessa on otettava myös synnytyksen abc haltuun ja mietittävä myös sitä, miten elämä jatkuu lapsen kanssa. Talouden tasapainon lisäksi on hyvä, jos on kunnollinen tukiverkko.

Monenlaista äitiyttä

Yksin äidiksi tuleminen on rohkea rakkauden teko, johon on syytä lähteä avoimin mielin ja varautua myös siihen, että yllätyksiä tulee aina mukaan. Lopulta äitiys ei kuitenkaan ole kovin erilaista eikä riipu siitä, millä tavalla raskaus on alkanut. Hyvää äitiyttä ei määritä perheen muoto, vaan se, kuinka lapsen tarpeisiin vastataan. Jokainen lapsi tarvitsee rakkautta ja hoivaa. Myös äidin on muistettava pitää omasta jaksamisestaan huolta, koska prosessi on raskas, mutta kuitenkin antoisa.