Millaisia ovat oireet ennen synnytystä?

post thumb
Synnytys
by Heidi/ on 10 Dec 2021

Millaisia ovat oireet ennen synnytystä?

Oireet ennen synnytystä alkavat, kun raskaus alkaa lähennellä loppua. Esimerkiksi vatsan muoto saattaa muuttua ja ikävä painon tunne alkaa helpottaa vatsan yläosassa. Kävelemisestä voi tulla entistä vaikeampaa vauvan laskeuduttua lantiossa alaspäin. Kaikki nämä ovat merkkejä, joista voi arvioida synnytyksen olevan lähellä. On myös useita muita oireita, joista voi arvella synnytyksen olevan lähellä. On myös niitä harvinaisia tilanteita, että mitään oireita ei koko raskauden aikana ole, joten synnytys saattaa käynnistyä yllättäen.

Oireet ennen synnytystä ja niiden merkitykset

Merkittävin oire lähestyvästä synnytyksestä on kohdunpohjan laskeutuminen ja vauvan laskeutuminen synnytyskanavaan. Tämä tapahtuu noin pari viikkoa ennen synnytystä. Paine lantiossa kasvaa ja kävelystä tulee vaikeampaa. Tällöin myös liitoskivut voivat vaivata ja hankaloittaa liikkumista. Myös valkovuodosta voi päätellä synnytyksen lähestyvän. Ennenaikaisia supistuksia voi olla, mutta ne eivät ole niin sanottuja eteneviä. Ne vain pehmentävät kohdunkaulaa ja antavat keholle valmiutta synnytykseen.

Mitä lähemmäs h-hetki tulee, sitä vähemmän tuleva äiti on kiinnostunut ympäröivän maailman tapahtumista. Mielen täyttää pohdiskelu synnytyksestä ja sen tapahtumista. Siksi onkin listattu 7 asiaa mitkä sinun pitää tietää synnytyksestä. Ne auttavat hahmottamaan tilannetta jo etukäteen. Joskus eteneminen ei menekään niin kuin on asian opetellut ja suunnitellut. Lapsi saattaa järjestää yllätyksen ennen syntymistään. Hyvin valmistautunut synnyttäjä selviää näistäkin sattumuksista.

Mihin kaikkeen pitää varautua?

Lapsiveden meneminen on jo selkeä merkki siitä, että sairaalaan on lähdettävä. Se tarkoittaa sitä, että sikiökalvo puhkeaa ja lasta ympäröivä lapsivesi valuu pois kohdusta. Joissakin tilanteissa lapsiveden määrä kohdussa on vähentynyt huomattavasti jo ennen laskettua aikaa tai odotus on kääntynyt yliajalle. Näissä tilanteissa kätilö ja lääkäri voivat harkita synnytyksen käynnistystä, mikäli myös äidin tilanne on tukala. Käynnistetty synnytys etenee samalla tavoin kuin normaali, mutta ehkä hiukan vauhdikkaammin.