Munatorvien aukiolotutkimus eli HSSG

post thumb
Synnytys
by Heidi/ on 16 Feb 2022

Munatorvien aukiolotutkimus eli HSSG

Joskus raskaaksi tulemista voi joutua yrittämään pitkiäkin aikoja. Mikäli raskaus ei ala luonnollisesti, voidaan sitä auttaa monin eri tavoin. Munatorvien aukiolotutkimus on tutkimus, joka tehdään, mikäli raskaaksi tulemisessa havaitaan vaikeuksia. Se on ultraäänellä tehtävä tutkimus, jonka avulla selvitetään kohdun rakennetta ja munatorvien aukioloa. Tämä tutkimus kertoo, mikäli munatorvissa on ahtaumia tai tukoksia. Tällaiset seikat estävät tai hankaloittavat huomattavasti raskaaksi tulemista.

Mitä munatorvien aukiolotutkimus kattaa

Tutkimuksen suorittaa aina gynekologi. Tutkimuksen alussa tehdään tavallinen gynekologinen sisätutkimus sekä sen lisäksi tehdään emättimen kautta ultraäänitutkimus. Seuraavaksi kohdunkaulaan viedään taipuisa katetri. Se sisältää hieman vettä, ja sen avulla vettä johdetaan hieman kohtuonteloon. Tämän toimenpiteen avulla nähdään hyvin kohdun rakenne, kohdun limakalvot ja seurataan nesteen kulkua munatorviin.

Tutkimus kestää kokonaisuudessaan yleensä noin 10 minuuttia. Usein asiakas voi seurata toimenpidettä erillisen monitorin kautta, mikäli näin haluaa. Toimenpiteen aiheuttama kipu ja tuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä. Mikäli toimenpide aiheuttaa kipua, se on korkeintaan kuukautiskivun kaltaista. Munatorvien aukiolotutkimuksen lisäksi erilaiset hormonihoidot ovat keinoja auttaa raskaaksi tulemisessa, mikäli se ei muuten onnistu.

HSSG-tutkimuksen oikea ajankohta

Tutkimukselle määritellään oikea ajankohta. Usein sopiva ajankohta on kuukautiskierron 7.-10. päivänä. Tutkimuspäivänä kuukautisvuodon on kuitenkin oltava kokonaan loppu. Ennen tutkimusta asiakas voi ottaa tavallisen kipulääkkeen, jotta tutkimuksesta aiheutuva kipu olisi mahdollisimman pientä. Tutkimuksen jälkeen voi vatsassa esiintyä jonkin verran kipua ja se voi tuntua myös hartioissa.