Jokainen, joka on ainakin kerran synnyttänyt, tietää hyvin, että pelkoa oli pitkin odotusaikaa aina h-hetkeen asti. Jos synnytys ei alkanutkaan heti vaan viivästyi, niin pelko valtasi uudelleen mielen. Eikö kuulostakin tutulta? Peloton synnytys kuulostaa hyvin epätodennäköiseltä, mutta katsotaan, mitä kaikkea sen saavuttamiseksi voi tehdä.
Synnytyspelko vai peloton synnytys
Pelkästään se, että sanon sinulle synnytyksen alkuvaiheessa, ettei ole mitään pelättävää. Se kaikuu kuuroille korville, sillä siinä vaiheessa synnytyspelko on jo ottanut paikkansa niin sanotusti korvien välissä. Kyse on kuitenkin isosta asiasta, jossa pitää sisällä kasvanut lapsi saattaa maailmaan täysin turvallisesti.
Siinä tilanteessa voin ehdottaa sinulle, että ratkaise muutama Sanuli, niin saat ajatukset toisaalle eikä pelkopeikko hiivi koko ajan ympärillä. Olen aivan varma, että keskittymiskyky ei riitä siinä tilanteessa tekemään edes sanan ratkomista helpoimmalla tavalla. Peloton synnytys ei ainakaan sen avulla tule askelta lähemmäs.
Onko siis mitään tapaa synnytyspelon poistamiseksi? Peloton synnytys on huomattavasti helpompi sekä sinulle että lapselle, mutta miten sinun ajatusmaailmasi kääntyy toimimaan siten, että elämä helpottuu ja luotat itseesi sekä sairaalan hoitavaan henkilökuntaan.
Pelottoman synnytyksen metodit käyttöön
Kun pelko ahdistaa liikaa, on otettava käyttöön peloton synnytys -metodi. Työkaluja on kaikkiaan neljä ja ne ovat:
Kerron työkalut sinulle vielä tarkemmin.
Pehmeä ja äänetön hengitys
Sinun on löydettävä itsellesi paras tapa hengittää luonnollisesti. Se ei siis saa olla liian syvä ja kiivas, koska se aiheuttaa kipua ja sen kautta myös jännitys sekä jopa ahdistus lisääntyy.
Kun hengityksen saa rauhalliseksi, voit yrittää vielä saada itseäsi hiukan rauhallisemmaksi ja keskittyä siihen, että hengität vielä pehmeämmin ja hiljempaa. Tämä taito on hyvä opetella jo odotusaikana, jolloin synnytyspelko on helpompi hallita aiemmin opitun taidon perusteella.
Rentoutuminen - tunne kehosi paino
Synnytyksen aikana supistukset ovat ne, jotka vievät mennessään. Niitä ei voi millään tavalla vastustaa eikä tarvitsekaan. Sehän tarkoittaa sitä, että lapsi on tulossa maailmaan. Mitä paremmin keskityt tuntemaan kehosi painon, pystyt myötäilemään supistuksia.
Sinun on keskityttävä siihen, että rentoutat vartalostasi niin paljon kuin mahdollista. Tätä voit harjoitella myös etukäteen. Jännität eri kehon osia vuorotellen ja rentoutat ne sen jälkeen. Opit nopeasti tuntemaan eron jännityksen ja rentoutuksen välillä.
Ääni avuksi ja tunteet ulos
Myös ääni on hyvä apu päästämään sisäisiä paineita ulos. Synnytyksen ABC perehtyi asiaan ja saimme tietää, että matalat äänet ovat parempi vaihtoehto. Ne helpottavat supistusten vastaanottamista. Peloton synnytys on siis saavutettavissa myös äänen avulla.
Äänen pitää kuitenkin tulla syvältä vatsasta, sen tulee olla pehmeä ja matala sekä hyvin tasainen. Se lähtee liikkeelle uloshengityksessä ja kestää yhtä kauan kuin hengitys. Kaula, leuka ja huulet on opeteltava rentouttamaan, että tulos on paras mahdollinen.
Käytä ajatuksen voimaa
Positiivinen ajattelu on kaikkein tärkeintä silloin, kun kipu alkaa tuntua kaikkein kovimmalta. Ymmärrän, jos tämä on sinusta kaikkein vaikeinta, sillä kipu yleensä vie mukanaan. Ymmärrettävä mielesi tekee huutaa “EI”, mutta sen sijaan opettele ajattelemaan siinä tilanteessa mieluummin “Kyllä”.
Tällä tavoin aktivoit aivojasi niiltä osin, jotka tuovat sinulle voimaa ja luottamusta. Tämä on eräänlainen mantra, mutta jos uskot siihen vahvasti, se auttaa sinua pääsemään tilanteen herraksi. Peloton synnytys on taas askeleen lähempänä etkä aktivoi stressiä ja pelkotiloja itsesi kanssa.