Oksitosiini suihke sosiaalisissa tilanteissa

post thumb
Synnytys
by Heidi/ on 19 May 2022

Oksitosiini suihke sosiaalisissa tilanteissa

Oksitosiini on elimistön tuottama hormoni, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se vahvistaa keskinäisen kiintymyksen tunteita vanhemman ja lapsen välillä sekä parisuhteessa. Se on peräisin väliaivoissa sijaitsevasta hypotalamuksesta, josta se erittyy vereen aivolisäkkeen kautta. Kiintymyssuhteen vahvistamisen lisäksi se vaikuttaa myös sosiaalisiin ja emotionaalisiin prosesseihin sekä ajattelutoimintoihin ylipäänsä. Oksitosiini suihke on keinotekoisesti kehitetty aine, jolla on tieteellisten tutkimusten valossa mitattavissa olevia vaikutuksia.

Miten oksitosiini suihke toimii

Tutkimukset ovat osoittaneet, että oksitosiini auttaa sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiviä ihmisiä rohkaistumaan ja avautumaan tilanteissa, joissa heillä on haasteita. Hormonia on testitilanteissa annosteltu suihkeena nenään ja verrokkiryhmälle on annettu lumelääkettä. Sen todettiin lisäävän tutkittavien henkilöiden kykyä empatiaan, jolloin heidän oli myös helpompaa olla rentoutuneita muiden seurassa.

Tutkijat ovat toiveikkaita sen suhteen, että synteettinen oksitosiini tulevaisuudessa helpottaa sosiaalisten tilanteiden pelon lisäksi esimerkiksi erilaisten fobioiden oireita tai jopa autismia. Tuloksia on saatu todennettua paitsi koehenkilöiden omilla arvioilla, mutta myös aivojen magneettikuvantamisella. Oksitosiinin lisääminen suihkeen avulla teki koehenkilöistä ulospäin suuntautuneempia ja avoimempia, mutta se ei muuttanut heidän persoonallisuuttaan.

Lisää oksitosiinia

Oksitosiinin määrää voi lisätä myös itse. Sitä syntyy läheisyyden ja fyysisen kontaktin kautta. Seksi ja orgasmit lisäävät sen eritystä, mutta samoin toimii mikä tahansa muu lempeä kosketus, lemmikin silittämisestä hierojalla käymiseen sekä ystävän halaamisesta toisen vieressä nukkumiseen. Myös itseään voi silittää hyväksyvästi, jolloin oksitosiinia erittyy.