Viimeisimmät artikkelit

Synnytys
Peloton synnytys - totta vai tarua
by Heidi/ on 25 Jul 2024

Peloton synnytys - totta vai tarua

Jokainen, joka on ainakin kerran synnyttänyt, tietää hyvin, että pelkoa oli pitkin odotusaikaa aina h-hetkeen asti. Jos synnytys ei alkanutkaan heti vaan viivästyi, niin pelko valtasi uudelleen mielen. Eikö kuulostakin tutulta? Peloton synnytys kuulostaa hyvin epätodennäköiseltä, mutta katsotaan, mitä kaikkea sen saavuttamiseksi voi tehdä. Synnytyspelko vai peloton synnytys Pelkästään se, että sanon sinulle synnytyksen alkuvaiheessa, ettei ole mitään pelättävää. Se kaikuu kuuroille korville, sillä siinä vaiheessa synnytyspelko on jo ottanut paikkansa niin sanotusti korvien välissä.

Synnytys
Vapaaehtoinen lapsettomuus vaihtoehtona
by Heidi/ on 29 Sep 2022

Vapaaehtoinen lapsettomuus vaihtoehtona

Yhä useampi miettii vakavasti sitä, onko lapsen hankkiminen sittenkään oikea ratkaisu. Moni valitsee elämän ilman lapsia. Tämä niin sanottu vapaaehtoinen lapsettomuus johtuu siitä, että osa pareista ei ole lainkaan kiinnostunut lapsista ja osa taas viihtyy lasten kanssa ja saa olla heidän seurassaan riittävästi lähipiirissään. Kaikki eivät kaipaa lapsiperheen arkea ja se on jokaisen oma päätös eikä siitä voi ketään syyllistää. Päätös on saattanut syntyä jo nuoruudessa ja toisinaan vasta vanhemmiten.

Synnytys
Hedelmöitysklinikka lapsettomuudesta kärsivien apuna
by Heidi/ on 13 Jul 2022

Hedelmöitysklinikka lapsettomuudesta kärsivien apuna

Lapsen saaminen ei ole aina helppoa. Lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta raskaus ei ole saanut alkua vuoden kuluessa. Tällöin hedelmöitysklinikka antaa apua. Klinikoilla asiakkaille laaditaan aina henkilökohtainen hedelmöityssuunnitelma. Hoitovaihtoehtoja on useita ja oman lääkärin kanssa luodaan yksilöllinen hoitopolku, jonka tuloksia seurataan säännöllisesti. Hedelmöityshoitoihin voi hakeutua joko kunnalliselle tai julkiselle puolelle. Julkisella puolella hoitoihin tarvitsee lähetteen. Hedelmöitysklinikka auttaa myös naispareja Keinohedelmöitys eli inseminaatio on toimenpide, jossa siittiöt ruiskutetaan naisen kohtuun.

Synnytys
Oksitosiini suihke sosiaalisissa tilanteissa
by Heidi/ on 19 May 2022

Oksitosiini suihke sosiaalisissa tilanteissa

Oksitosiini on elimistön tuottama hormoni, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se vahvistaa keskinäisen kiintymyksen tunteita vanhemman ja lapsen välillä sekä parisuhteessa. Se on peräisin väliaivoissa sijaitsevasta hypotalamuksesta, josta se erittyy vereen aivolisäkkeen kautta. Kiintymyssuhteen vahvistamisen lisäksi se vaikuttaa myös sosiaalisiin ja emotionaalisiin prosesseihin sekä ajattelutoimintoihin ylipäänsä. Oksitosiini suihke on keinotekoisesti kehitetty aine, jolla on tieteellisten tutkimusten valossa mitattavissa olevia vaikutuksia. Miten oksitosiini suihke toimii Tutkimukset ovat osoittaneet, että oksitosiini auttaa sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiviä ihmisiä rohkaistumaan ja avautumaan tilanteissa, joissa heillä on haasteita.

Synnytys
Keinohedelmöitys yksin on tapa tulla äidiksi
by Heidi/ on 14 Apr 2022

Keinohedelmöitys yksin on tapa tulla äidiksi

Mikäli vauvakuume on sitkeä, eikä sopivaa kumppania ole löytynyt, nainen voi harkinnan jälkeen päätyä äidiksi hedelmöityshoitojen kautta. Keinohedelmöitys yksin on keino tulla vanhemmaksi itsellisenä naisena. Ratkaisu ei ole pieni, sillä kyseessä on uuden elämän alku. Hedelmöityshoidot ovat myös melko kalliita, joten asiaa tulee pohtia monelta kantilta. Kannattaa myös muistaa, että kukaan ei voi etukäteen luvata, että hoidot varmasti tuottavat toivotun tuloksen. Riski pitää vain uskaltaa ottaa. Usein se kuitenkin myös kannattaa.

Synnytys
Munatorvien aukiolotutkimus eli HSSG
by Heidi/ on 16 Feb 2022

Munatorvien aukiolotutkimus eli HSSG

Joskus raskaaksi tulemista voi joutua yrittämään pitkiäkin aikoja. Mikäli raskaus ei ala luonnollisesti, voidaan sitä auttaa monin eri tavoin. Munatorvien aukiolotutkimus on tutkimus, joka tehdään, mikäli raskaaksi tulemisessa havaitaan vaikeuksia. Se on ultraäänellä tehtävä tutkimus, jonka avulla selvitetään kohdun rakennetta ja munatorvien aukioloa. Tämä tutkimus kertoo, mikäli munatorvissa on ahtaumia tai tukoksia. Tällaiset seikat estävät tai hankaloittavat huomattavasti raskaaksi tulemista. Mitä munatorvien aukiolotutkimus kattaa Tutkimuksen suorittaa aina gynekologi. Tutkimuksen alussa tehdään tavallinen gynekologinen sisätutkimus sekä sen lisäksi tehdään emättimen kautta ultraäänitutkimus.

Synnytys
Millaisia ovat oireet ennen synnytystä?
by Heidi/ on 10 Dec 2021

Millaisia ovat oireet ennen synnytystä?

Oireet ennen synnytystä alkavat, kun raskaus alkaa lähennellä loppua. Esimerkiksi vatsan muoto saattaa muuttua ja ikävä painon tunne alkaa helpottaa vatsan yläosassa. Kävelemisestä voi tulla entistä vaikeampaa vauvan laskeuduttua lantiossa alaspäin. Kaikki nämä ovat merkkejä, joista voi arvioida synnytyksen olevan lähellä. On myös useita muita oireita, joista voi arvella synnytyksen olevan lähellä. On myös niitä harvinaisia tilanteita, että mitään oireita ei koko raskauden aikana ole, joten synnytys saattaa käynnistyä yllättäen.

Synnytys
Pitkittynyt synnytys ja toimenpiteet
by Heidi/ on 13 Jul 2021

Pitkittynyt synnytys ja toimenpiteet

Pitkittynyt synnytys on ainakin synnyttäjän mielestä hankala. Synnytys etenee yleensä omaan tahtiinsa eikä sitä juurikaan voi edistää. Tosin keinoja on siihenkin käytettävissä. Toisinaan kohdunsuu ei tunnu aukeavan. Näissä tilanteissa voidaan päätyä synnytyksen käynnistämiseen tai sektioon. Yleensä synnytys käynnistetään, jos kyseessä on yliaikainen raskaus tai lapsivesi on mennyt ilman supistusten alkamista. Sektioon päädytään yleisimmin silloin, kun äiti on jo uupunut eikä jaksa ponnistaa tai äidin ja lapsen vointi huononee. Pitkittynyt synnytys ja tukihenkilön tarve Kätilö tarkkailee syntyvän lapsen sydänääniä ja sen kautta hän seuraa, millainen vointi lapsella on.

Synnytys
Mikä doulapaketti sopii sinulle?
by Heidi/ on 09 Apr 2021

Mikä doulapaketti sopii sinulle?

Doulapalvelu on suhteellisen uutta ja eri doulien palveluita voi olla hankala ymmärtää ja verrata. Odottajien tilanteet ja tarpeet vaihtelevat kovasti ja sen vuoksi on olemassa erilaisia doulapaketteja. Näin palveluiden vertaaminen on tullut pikkasen helpommaksi. Perinteinen doulapaketti on ns. kokopaketti, joka sisältää sellaiset doulapalvelun osat, että doulasta saa parhaimman hyödyn ja kokonaisvaltaisen tuen odotukseen, synnytykseen ja lapsivuodeaikaan. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse kaikkea sitä tukea, joten kokodoulauksesta on tehty kevyempiä versioita. Tällä hetkellä tarjolla on kevyimmästä lähtien

Synnytys
Kätilön käsistä: 10 syytä osallistua kunnolliseen synnytysvalmennukseen
by Heidi/ on 30 Mar 2021

Kätilön käsistä: 10 syytä osallistua kunnolliseen synnytysvalmennukseen

Synnytysvalmennuksella viitataan perhevalmennuksesta erilliseen synnytysvalmennukseen, jossa perehdytään synnytykseen ja annetaan työkaluja pärjätä supistusten kanssa. Neuvolan perhevalmennus on lakisääteinen osa neuvolan palvelua, johon kuuluu parisuhde, perhedynamiikka, fysioterapia, yms. ja hyvin pienenä osana synnytysvalmennus. Tämä ehkä tunnin-parin esittely synnytykseen on valitettavasti usein riittämätön ja vaihtelee kovasti neuvoloittain ja kuka sen kulloinkin pitää. Perhevalmennuksen synnytysosuuden sisältö ei ole määritelty ja usein se tukee synnyttäjän siirtymistä sairaalaan potilaaksi sen sijaan, että se tukisi äidin omaa kykyä synnyttää.

Synnytys
Keinovalosta apua ennenaikaiseen synnytykseen? Keinovalo hidastaa synnytystä
by Heidi/ on 08 Mar 2021

Keinovalosta apua ennenaikaiseen synnytykseen? Keinovalo hidastaa synnytystä

Keinovalo vaikuttaa melatoniinin eritykseen, mikä haittaa nukahtamista. Melatoniinilla on myös yhteyttä synnytykseen oksitosiinin kautta. Nyt on myös kiinnostuttu tutkimaan melatoniin itsenäisiä vaikutuksia synnytykseen, joten melatoniinilla voi olla myös suora yhteys synnytyksen edistymiseen ja sitä kautta myös keinovalolla. Sairaalassa oleva keinovalo vaikuttaa samalla tavalla synnyttäjään kuin kotona iltamyöhään saatu keinovalo. Tämä voi hidastaa ja jopa pysäyttää synnytyksen. Keinovaloa hyödynnetään Floridalaisessa sairaalassa ennenaikaisen synnytyksen ehkäisemisessä. A Florida researcher is tackling a new and inventive way to slow down and perhaps prevent preterm labor.

Synnytys
Syn­ny­tys­tu­ki­hen­ki­löl­le on kasvava tarve – Doulan avulla synnyttäminen voi olla ihanaa
by Heidi/ on 25 Feb 2021

Syn­ny­tys­tu­ki­hen­ki­löl­le on kasvava tarve – Doulan avulla synnyttäminen voi olla ihanaa

Doulan avulla synnyttäminen kiinnostaa yhä useampaa suomalaista odottajaa. Eikä ihme. Synnytystenhoito ajetaan yhä suurempiin yksiköihin ja synnytysvalmennuksia karsitaan. Silti odottajat ja synnyttäjät haluat valmistautua synnytykseen ja haluavat tulla kohdatuksia synnytyksen aikana. Doula ei ole suojattu nimike, joten vanhempien kannattaa ottaa selvää doulan taustoista ennen doulan palkkaamista. Koulutettu doula on käynyt vähintään 20h doulakoulutuksen ja hän tietää mikä on doulan toimenkuva ja miten se eroaa esim. kätilön toimenkuvasta. Suomen Doulat ry:n kaikkien jäsenten tulee toimia doulan toimenkuvan mukaisesti ja yhdistys kannustaa kaikkia doulia käymään doulakoulutuksen.

Synnytys
Lisätietoa doulasta
by Heidi/ on 03 Feb 2021

Lisätietoa doulasta

DOULA on synnyttäjän tukihenkilö, joka tarjoaa fyysistä, henkistä ja tiedollista tukea raskausaikana, synnytyksessä ja/tai synnytyksen jälkeen. Doula tarjoaa läsnäoloa, tukea, turvaa, ideoita, kivunlievitystä ja tukea synnyttäjälle ja hänen tukihenkilölle. Doula on keskustelukumppani, olkapää, tsemppaaja ja valmentaja, joka tukee synnyttäjän roolia aktiivisena synnyttäjänä. Doula ei koskaan tee lääketieteellisiä toimenpiteitä, diagnosoi tai ohjaa synnyttäjää halumaansa suuntaan. Doula ei mittaa verenpaineita, ruumiinlämpöä tai kokeile miten päin vauva on. Osa doulista on myös kätilöitä, jolloin he voivat tehdä näitä kätilön hattu päässä – ei doulan.

Synnytys
Synteettinen oksitosiini ja synnytyksen jälkeinen masennus
by Heidi/ on 22 Jan 2021

Synteettinen oksitosiini ja synnytyksen jälkeinen masennus

Oksitosiinihormoni on synnytyksen päähormoni. Se saa kohdun supistumaan synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen ehkäisten mm. verenvuotoa. Oksitosiini lisää mielihyvän tuntemista ja rakastumista. Sillä on tärkeitä tehtäviä myös heti synnytyksen jälkeen sekä lapsivuodeaikana. Luonnollisesti oksitosiinin määrä kasvaa synnyttäjän kehossa jo raskausviikolta 32 lähtien huipetuen synnytykseen. Synnytyksessä oksitosiinin määrä lisääntyy kohden ponnistusta koko ajan tehostaen supistuksia. Heti synnytyksen jälkeen oksitosiinimäärä kohoaa huippuunsa ja tällä on suuri merkitys synnytyksen jälkeisvaiheen onnistumiselle. Synnytyksen jälkeen oksitosiini:

Synnytys
7 asiaa, mitkä sinun pitää tietää synnytyksestä
by Heidi/ on 08 Jan 2021

7 asiaa, mitkä sinun pitää tietää synnytyksestä

Tässä on seitsemän asiaa, mitkä sinun pitää tietää synnytyksestä ennen synnytyksen alkamista. Synnytyksen aikana sinun on hankala sisäistää uutta tietoa. Jos odotat synnytykseen kuullaksesi asioista vasta kätilöltä, niin varaudu siihen, että sinun on erittäin hankalaa oppia uusia asioita supistusten välissä ja voit kokea turhautumista niin kätilöön kuin itseesi. Kätilö ei myöskään ole kotona opastamassa sinua synnytyksen alussa, joten suuremmalla todennäköisyydellä menet sairaalaan turhan aikaisin. Niillä tiedoilla mennään mitä sinulla on Synnytyksen aikana pelataan niillä tiedoilla, mitä sinulla on synnyttämään tullessasi.